Quantcast
Channel: Mjölkfritt – Evelinas ekologiska
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

Blåbärsgröt efter morgonpromenaden

$
0
0

Blåbärsgröt
Förra veckan blev det dåligt med morgonpromenader..Den här veckan däremot har jag dragit i gång med två stycken och det känns som en så himla bra start på veckan. Jag blev så glad när flera hörde av sig och berättade att de blivit peppade att ge sig ut om morgnarna efter att ha läst det HÄR inlägget.

Efter en morgonpromenad vill jag alltid äta en rejäl frukost så igår gjorde jag blåbärsgröt. Jag kokade helt bovete och lät sedan några nävar blåbär koka med på slutet av koktiden. Sedan mixade jag gröten slät och tog i någon nypa salt.
Blåbärsgröten toppades med honung, pumpakärnor, röda vinbär och till sist hällde jag på havremjölk. Till gröten blev det också två ägg och en kopp kaffe.
Grötfrukost känns nästan lite höstigt och jag ser fram emot morgnar med tända ljus och köksbordet fullt av godsaker att toppa gröten med.

Har ni någon favoritgröt och vad brukar ni toppa den med? Tipsa gärna i en kommentar nedan

SUGEN PÅ MER GRÖT? MISSA INTE VÅRA RECEPT:
Snabbgröt på två ingredienser
Raw äppelgröt
Kokos och äpplegröt


Saftigt Bananbröd (Gluten/Laktosfritt) toppat med Rödvinbärssylt

$
0
0

Glutenfritt BananbrödRöda Vinbär Gluten/Laktosfritt Bananbröd
Den senaste tiden har det alltid lyckats bli på tok för många övermogna bananer i fruktskålen. En hel del har jag redan fryst in i bitar så att det enkelt går att göra glass och smoothies. Men det går ju även att göra annat gott av bananer som är på väg att bli övermogna, exempelvis Bananbröd! Bananbrödet på bilden ovan går lika bra att äta som det är men jag tycker att det blir extra gott toppat med smör och sylt. Då bananbrödet blir naturligt sött av bananerna så valde jag att ha en syrlig rödvinbärssylt till.

Bananbröd
4 st Välmogna Bananer
4 st Ägg
4 msk Kokosolja
1 dl Mandelsmör (eller annat valfritt nötsmör)
1 dl Kokosmjöl
3/4 dl Hasselnötter (eller andra valfria nötter)
2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Flingsalt
1 krm Äkta Vaniljpulver
Valfria frön till topping (jag tog solroskärnor och chiafrön)

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna och blanda dem med äggen, mandelsmöret och smält kokosolja. Blanda därefter de torra ingredienserna i en bunke och rör ned dem i banansmeten. Blanda noga och häll sedan över smeten i en bakpappersklädd form.
Grädda bananbrödet i ca 40 minuter och låt det sedan svalna av något innan servering.
En nötfri variant av brödet får man genom att ta tahini istället för nötsmör samt ersätter hasselnötterna med valfria frön (exempelvis solroskärnor eller pumpakärnor).

Sylten gjorde jag genom att tina cirka 1 liter frysta Röda Vinbär. Sedan fick de sjuda i en kastrull på låg värme i några minuter tills de blivit mjuka. Då jag plockade vinbären i klasar så passerade jag dem noga genom en sil sedan. Till sist sötade jag med ungefär 2 msk råsocker och 2 msk Honung (smaka av och söta mer efter smak) samt rörde i 2 msk Chiafrön för att få sylten tjockare.

Vad brukar ni hitta på för gott av bananer som är på väg att bli övermogna? Tipsa mig gärna i en kommentar nedan!

Fler glutenfria recept:
Glutenfria Bakverk
Bröd (Glutenfritt)

Bakelser med Chokladkolasås (Fria från Gluten/Raffinerat socker)

$
0
0

Chokladbakelser fria från Gluten & Raffinerat socker

Chokladbakelser fria från Gluten & Raffinerat socker

Igår kände jag för att baka något med choklad och hade egentligen tänkt göra en chokladpaj. Det hela resulterade istället i någon slags nötbakelser toppade med seg chokladkolasås. Det är roligt att experimentera i köket och en regnig dag som denna satt det fint med något extra gott till fikat. Se receptet nedan!

Botten
4 Dadlar
1 msk Kokosolja
1 dl Hasselnötter
1 msk Kakao
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm Havssalt
2 tsk Starkt Kaffe
ev. Honung/Agave

Mixa samman ingredienserna i en hushållsassistent till en jämn smet (receptet räcker till cirka 3 bakelser så dubbla receptet för en större sats). Smaka av och söta eventuellt med honung eller agavesirap. Personligen ville jag inte ha alltför söta bottnar då chokladkolasåsen är rätt söt.
Tryck ut bottnarna i små formar eller muffinsformar och sätt sedan in i kylen för att stelna. Ännu snabbare går det att sätta in formarna en kort stund i frysen.
Medan bottnarna stelnar är det dags att göra chokladkolasås.

Chokladkolasås
1/2 dl Kokosolja
3/4 dl Kokossocker
1/2 dl Honung eller Agavesirap
3/4 dl Havremjölk
3 msk Kakao
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm Havssalt

Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Låt sedan sjuda på låg värme under omröring tills såsen tjocknat något. Låt sedan svalna.
Den här chokladsåsen är så ljuvligt god! Chokladkola med havssalt som liksom går att äta med sked..Det blir en lite större sats med chokladkolasås så när bakelserna toppats så blir det en del sås över. Förvara den i kylskåpet och toppa förslagsvis pannkakorna med den.

Fler recept hittar ni hos Karoline (Det Gröna Skafferiet) & Diana (By Diadonna) Klicka in på länkarna för att komma direkt till deras Chokladrecept

Recept – Glutenfria Teffmjölsfrallor

$
0
0

Glutenfria frallor bakade på Teffmjöl
Här kommer receptet på frallorna vi åt till fikat när vi plockade lingon i fredags! Det kan ibland vara svårt att få till bröd med en grov känsla när det kommer till glutenfri bakning. De här frallorna känns väldigt mycket som ett ”vanligt” grovt bröd som har en lite segare utsida och är mjuka inuti. Kanongoda! Se receptet här nedan.

Glutenfria Frallor (Kalljästa)
1/3 pkt Jäst
6 dl Havremjölk (eller annan valfri mjölk)
5 dl mörkt Teffmjöl
1 dl Bovetemjöl
1 dl Havregryn (eller Boveteflingor)
1 dl Solroskärnor
1 tsk Havssalt
1 msk Fiberhusk
2 msk Chiafrön
1 msk Linfrön
1 dl Russin
2 msk smält Kokosolja (eller Olivolja)

Smula ned jästen i en bunke och blanda med havremjölken tills jästen lösts upp. Rör samman de torra ingredienserna i en bunke för sig och rör sedan ned i jästspadet. Blanda samman alltihopa noga och blanda till sist i oljan. Sedan ska degen jäsa i kylen över natten. Jag brukar sätta Bee´s wrap (bivaxduk) över bunken men någon form av lock eller en tallrik bör också fungera bra.
Ta ut bunken ur kylskåpet på morgonen. Fördela degen i 10 delar och forma frallorna direkt på plåt med bakplåtspapper. Fukta eventuellt händerna med lite kallt vatten när du ska forma frallorna så att inte degen fastnar i händerna. Strö till sist på lite solroskärnor på toppen av varje fralla. Låt dem sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Grädda frallorna på 200 grader i cirka 20 minuter. Låt dem svalna av något innan det är dags att dela dem.

Ett annat favoritbröd: Frö & Nötbröd med Blåbär

Psst, förresten! Ni vet väl att bloggen finns att följa på Bloglovin? Klicka in HÄR för att följa Evelinas Ekologiska och enklare se när nya inlägg dyker upp 

Sötsyrliga Lingonremmar!

$
0
0

Lingonremmar
Jag älskar hemmagjorda godisremmar, speciellt Lingonremmar! Det var riktigt svårt att fotografera dessa utan att råka äta upp en och annan hoprullad rem. De här remmarna fick alldeles perfekt konsistens och lingon som godissmak är bra fint!
Då vi har frysen full av lingon som vi plockade förra helgen (HÄR) så blir det till att hitta på godsaker av dem. Förra året gjorde jag också remmar med Rönnbär, det måste absolut göras igen! Receptet på Lingonremmarna ser ni här nedan

7 dl Lingon
3 msk Agavesirap (eller annan sötning)
2 tsk Chiafrön

Häll lingonen i en kastrull och låt dem sjuda i några minuter tills de är mjuka. Ta sedan fram en bunke och en sil. Passera lingonen genom silen med hjälp av en sked. Skrapa av undersidan av silen med skeden emellanåt. Tips! ”Lingonskalen” som blir kvar passar perfekt i en brödsmet eller i fröknäckesmet sedan.
Blanda ned agavesirap eller annan valfri sötning i bunken och rör till sist i chiafrön. Smaka av medan du sötar och ha i mer eller mindre sötning beroende på hur söta/syrliga remmar du vill ha.

Bred ut remsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att inte bre ut för tunt i kanterna och bre inte ut smeten ända ut i kanterna på bakplåtspappret. Tips! Jag brukar gnida in lite kokosolja på bakplåtspappret så lossnar remmarna lättare sedan när de torkat.
Sätt ugnen på 50-55 grader och låt sedan plåten stå i några timmar. Det kan ta olika lång tid för smeten att torka och det kan skilja sig något från ugn till ugn. Så ett tips är att börja göra remmarna på morgonen så det finns tid för dem att torka. Ett annat tips är att öppna ugnsluckan ibland för att släppa ut fukt, då går det lite snabbare för dem att torka. När smeten torkat så är det bara att klippa remmar i den bredd och längd du vill ha. Jag brukar klippa genom bakplåtspappret och sedan lossa remmarna en och en. Förvara remmarna i en burk med lock, gärna mörkt och svalt.

Ha en fortsatt fin fredag alla

Fler recept: Godis

Hemmagjord Nyponsoppa!

$
0
0

Hemmagjord Nyponsoppa
Hemmagjord Nyponsoppa, kan knappt komma på något godare att dricka just nu. Dessutom är den lika god varm som kall och vill man lyxa till det så passar det ju fint med en klick grädde eller kokosmjölk i.

Nu finns det nypon i mängder att plocka! Här nedan beskriver jag hur jag gör supergod och nyttig nyponsoppa.
När jag gör egen nyponsoppa så delar jag först alla nypon och tar bort fröna med hjälp av en liten sked. Sedan får de rensade nyponen sjuda i en kastrull med lock i ungefär hälften så mycket vatten tills nyponen är mjuka. När de är mjuka så mixar jag soppan till en jämn konsistens med stavmixer. Därefter så brukar jag passera nyponsoppan genom en sil för att få en riktigt jämn konsistens. Till sist så sötar jag nyponsoppan med agavesirap men det går ju också bra med exempelvis lite kokossocker eller honung. Om soppan känns tjock i konsistensen så är det bara att blanda i mer vatten och om soppan känns tunn så går det fint att tillsätta lite potatismjöl.

Det känns alltid som en liten evighet innan alla nyponen blivit rensade och innan nyponsoppan är färdig, men det är det verkligen värt! Det är ju liksom hela processen som är det fina. Att först ta en skön promenad och plocka nypon, sitta i lugn och ro och rensa nyponen och sedan få dricka den nygjorda nyponsoppan!

Nypon är proppade med C-vitamin, något som verkligen behövs nu för att bygga upp immunförsvaret och hålla sig frisk i höst. De verkar även smörjande på kroppens alla vävnader, har antiinflammatorisk effekt och kan lindra vid onda och stela leder. Nypon är dessutom riktigt bra för huden då det ger kollagenet i huden näring och energi. Nypon innehåller även bla Betakaroten, Järn, Magnesium, A-vitamin, B2 och Kalium. Läs mer om nypon HÄR.

Nu ska jag plocka nypon att torka också, så att jag kan göra Nyponte och Nyponsoppa i vinter  Brukar ni plocka nypon?

Enkel Lingondryck – 2 varianter!

$
0
0

Hemmagjord Lingondryck

Hemmagjord Lingondryck är lika god varm som kall och är väldigt enkel att sno ihop! Jag brukar göra Lingondryck på två vis och smaksätter de ofta med stjärnanis eller kanelstång, blir så gott!

Lingondryck – Stjärnanis
1 liter frysta tinade Lingon
1 liter Vatten
3/4 – 1 dl Råsocker (beroende på hur söt dryck du vill ha. Sockret kan också bytas mot ex. Agavesirap men tänk på att det då kan behövas mindre mängd)
1-2 st Stjärnanis

Häll lingon, stjärnanis och vatten i en stor kastrull och låt sjuda tills lingonen blivit mjuka. Häll då blandningen genom en finmaskig sil ner i en bunke och passera lingonen med hjälp av en sked eller slickepott. Skrapa av silen undertill emellanåt.
Smaka av lingondrycken och blanda i mer sötning om det behövs. Drick sedan lingondrycken varm eller häll upp den i flaskor och förvara i kylskåpet. I med några isbitar så blir lingondrycken riktigt läskande!

Lingondryck – Äpple & Kanel
1 liter osötad Äppeljuice
4 dl frysta tinade Lingon
1 Kanelstång

Häll lingon, kanelstång och vatten i en kastrull och låt sjuda under lock i ca 20 min. Sila sedan drycken och drick den varm eller häll upp i flaskor och förvara den i kylskåpet. Smaka av lingondrycken innan och söta eventuellt med valfri sötning efter smak.

Varm Havrechoklad – Hej Oktober!

$
0
0

Varm Choklad med Havremjölk
Varm Havrechoklad

2 dl Havremjölk
3/4 msk Kakao (eller mer/mindre beroende på hur mycket kakaosmak du gillar)
1/2 msk Kokossocker (eller annan valfri sötning)
1 nypa Äkta Vaniljpulver

Topping
Riven mörk Choklad
Kanel
Kokosgrädde

Värm upp havremjölken försiktigt i en kastrull. Vispa sedan ned kakao, kokossocker och vanilj. Smaka av chokladen och ha i mer kokossocker om du vill ha en sötare smak. Häll upp den varma chokladen i en kopp och strö på riven choklad och kanel. Ta till sist i en sked kokosgrädde och rör om.

Drick den varma chokladen precis som den är eller ät något gott till. Kika in HÄR för att se recept på mina Glutenfria Bakverk eller HÄR för smarriga Godisrecept.

Önskar er en riktigt fin torsdagskväll

Varm choklad med havremjölk. Riven choklad, kanel och Kokosgrädde <3
Varm choklad med havremjölk. Riven choklad, kanel och Kokosgrädde <3
Varm choklad med havremjölk. Riven choklad, kanel och Kokosgrädde <3


Familybox!

$
0
0

Choklad & Snacks
Familybox
Tvättnötter
Naturligt Diskmedel + Blekmedel

Jag blev så glad när jag fick höra om Familybox – Prenumerationsboxar fyllda med antingen Snacks, Städprodukter, Tvättprodukter, Smoothietillbehör eller den blandade ”Inspirationsboxen”. Innehållet i boxarna är fria från konstgjorda färgämnen, parabener, mineraloljor, mjölk och gluten!

Så här beskriver grundarna tanken bakom Familybox: ”Tanken med våra boxar är att du ska slippa lägga en massa tid på att hitta bra produkter. Vi har gjort det tidsödande detektivarbetet åt dig. Vi har smakat, luktat, smort och fejat oss igenom en uppsjö av produkter, och samlat favoriterna i inspirerande och kompletta paket. Jakten efter nya produkter och boxteman som kan underlätta och berika vardagen tar aldrig slut”.  Se och läs mer om de olika boxarna HÄR.

I bilderna ovan kan ni se några produkter från de olika boxarna. Bland annat snacks och choklad, tvättnötter, diskmedel och blekmedel. Sedan går det att att hitta sina nyfunna favoritprodukter i webbshoppen också. Mina nya favoriter är helt klart Chokladen från Seed & Bean, Glutenfri Pasta från Felicia Bio, samt det naturliga Blekmedlet. Läs mer om produkterna via länkarna!

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Familybox.se

NYPONGLASS!

$
0
0

Nyponglass
Det har varit mycket snack om nypon här på bloggen i höst..Men jag älskar verkligen de där rödorangea C-vitaminfyllda skenfrukterna. Alla mina inlägg om nypon finns förresten samlade HÄR, där skriver jag bland annat om plockningstips, rensning, torkning och nyponens hälsoegenskaper.

Det finns så mycket gott att göra med nypon och jag känner att experimenterandet bara börjat! Igår provade jag att göra Nyponglass för första gången. En nyttig isglassvariant fullspäckad med C-vitamin! Förutom att nypon är himla goda så kan endast en kopp med nypon innehålla lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner!

Den här gången provade jag förresten att koka hela nypon med fröna kvar istället för att rensa bort dem. Något som jag inte trott skulle fungera innan då jag sedan jag var liten tyckt att det känns sticksigt i halsen om det funnits rester av fröna kvar. Men efter att ha passerat de hela nyponen så märkte jag att det ju går utmärkt att koka hela nypon utan att rensa dem. För rensandet tar annars en hel del tid och dessutom innehåller ju fröna nyttiga fettsyror!

NYPONGLASS
ca 3 rågade dl Hela nypon
5 dl Vatten
2 msk Agavesirap (eller annan valfri sötning)
Rivet skal från 1 liten Citron
2 msk pressad Citron

Börja med att skära av det lilla hårda blomfästet på nyponen och om det finns kvar stjälkar. Häll sedan ned nyponen i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter eller tills nyponen är riktigt mjuka. Mosa gärna nyponen med en potatisstomp eller liknande i kastrullen eller mixa med stavmixer. Sila sedan genom en finmaskig sil ned i en bunke. Pressa ut all saft genom att trycka med en sked i silen och skrapa gärna av undersidan av silen emellanåt. Se till så att det är mestadels kärnor och nyponskal kvar i silen när det är klart. Riv därefter i citronskal och blanda ned agavesirap och citronsaft. Smaka av och söta mer eller pressa i mer citronsaft efter smak.
Häll upp i glassformar och ställ in i frysen i några timmar.
Glassarna är finfina uppiggande C-vitaminbomber att ta fram när det är riktigt grått ute eller så passar de ju bra att äta ute i solen en fin höstdag.

Ett annat nypontips är (Det Gröna Skafferiet) Karolines Nyponlatte. Ser så fantastiskt god ut och receptet hittar ni HÄR.

Snabba, Enkla Nyponsoppan med Havre Fraiche + Hackade Nötter

$
0
0

Hemmagjord Nyponsoppa - Evelinas Ekologiska
Tidigare har jag skrivit om att göra nyponsoppa på färska nypon (HÄR), men det finns ju ett mycket enklare och snabbare sätt också. Att göra nyponsoppa på färdigt nyponpulver/nyponmjöl går på några minuter! Smakmässigt klår den inte soppan jag gör på färska nypon men ibland är det fint att snabbt kunna svänga ihop en nyponsoppa också. Idag var en sådan dag och det blev nyponsoppa till mellanmål, med nötter och vegetabilisk ”creme fraiche” med havrebas från oatly. Perfekt mellanmål på eftermiddagen när en känner sig lite trött och energilös.

Recept – Nyponsoppa
Nyponsoppan gör jag genom att blanda samman 1/2 dl Nyponmjöl/Nyponpulver med 3/4 msk Potatismjöl och sedan vispas det ned i en kastrull med 6 dl Vatten. Nyponsoppan får sedan koka upp och sjuda i någon minut, sedan är den klar! Söta till sist soppan med valfri sötning efter smak (jag använde Agavesirap). Det är också gott att smaksätta nyponsoppan med exempelvis kanel, citronskal, kardemumma eller vanilj.

Hemmagjord Nyponsoppa - Evelinas Ekologiska
Fler recept: Drycker

Varm dryck med Butternutpumpa!

$
0
0

Varm Pumpadryck med Kokosmjölk - Evelinas Ekologiska
En varm, krämig dryck med smak av pumpa, ingefära, kanel, citron och kokosmjölk! Man kan säga att den blir som en matig smoothie och så himla, himla god!

Så här gjorde jag den varma pumpadrycken: Först delade jag en butternutpumpa på mitten sedan gjorde jag några jack i fruktköttet med en kniv. Därefter penslade jag på lite olivolja och så placerade jag pumporna med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. De fick sedan gräddas i ugnen på 200 grader tills de blivit mjuka. Det tog ungefär 15 min då pumpan var rätt liten. Känn efter med en gaffel eller provstick så vet du om pumpan är mjuk igenom.

Gröp därefter ur pumpaköttet och lägg i en kastrull tillsammans med en skvätt kokosmjölk. Mixa samman och blanda i mer kokosmjölk efter smak samt eventuellt lite vatten för en tunnare konsistens. Värm upp blandningen och smaka av med agavesirap, äkta vaniljpulver, kanel, torkad malen ingefära och pressad citron. Servera drycken med kokosmjölk och pumpakärnor (gärna rostade och lätt saltade). Rostade solroskärnor eller mandlar passar också fint till!

Ha en fortsatt trevlig helg alla!

Saffransglass (Mjölkfri/Raffinerat Sockerfri) + Glassformar i Rostfritt Stål!

$
0
0

Saffransglass - Evelinas Ekologiska
Jag älskar verkligen smaken av saffran och saffransglass kan ju vara bland det godaste som finns! Den här glassen blir ljuvligt god och får en fantastiskt fin konsistens tack vare cashewnötsmöret och kokosmjölken. Dessutom är den enkel att svänga ihop!
Glassarna gjorde jag i glassformar av rostfritt stål som kommer från butiken LOVeLLY.se (klicka på länken för att komma till formarna). Då vi försöker undvika plast så mycket som möjligt här hemma så är det toppen med en butik som har produkter i bland annat rostfritt stål, bambu och trä.

Hos LOVeLLY.se får ni läsare just nu 15% RABATT på ett helt köp när ni anger koden evelinasekojul (skrivet med små bokstäver, ej mellanslag). Så fint och passande nu när vi närmar oss jul! Passa på nu, rabattkoden gäller till den 25/11

Saffransglass (Mjölkfri/Raffinerat Sockerfri) 3-4 st
ca 130 g Cashewnötsmör
3 – 3 1/2 dl Kokosmjölk
1/2 påse Saffran (ca 0,25 gram)
3-4 tsk Pressad Citron
3 tsk Agavesirap (eller mer/mindre efter smak)
Citronzest från 1/2 Citron

Topping
Mörk Choklad
Lingon
Hackade Mandlar

Mixa samman ingredienserna och smaka av med mer citron eller agavesirap.
Fördela sedan smeten i 3-4 st glassformar och sätt därefter i glasspinnarna och skjutsa in ställningen med formarna i frysen.
När glassarna är färdiga så är det riktigt gott att ringla på smält, mörk choklad och strössla över hackade mandlar. Lingon passar bra till också. Tips! Lägg glassarna på en tallrik och låt dem tina något innan servering, då blir de krämiga och goda.

Se fler av LOVeLLY´s produkter i tidigare inlägg.

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & LOVeLLY.se

SAFFRANSGRANOLA! (Crunchig Granola med smak av Saffran)

$
0
0

Saffransgranola - Evelinas Ekologiska
Egengjord Granola är ju väldigt enkelt att svänga ihop men jag gör det på tok för sällan. Det bästa är ju också att göra en lite större sats så att den räcker ett tag. Frukost är bästa målet på dagen tycker jag och om morgnarna är jag nästan alltid vrålhungrig. Att äta saffransgranola till söndagsfrukosten känns så lyxigt! Jag äter bara saffran innan och kring jul så därför blir det rätt många saffransrecept just nu.. Hoppas ni gillar saffran lika mycket som jag!

Saffransgranola

5 1/2 dl Havregryn
2 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
1 dl Pumpakärnor
1 krm Havssalt
1 krm Äkta Vaniljpulver
0,5 g Saffran
1 1/4 dl Vatten
2 msk Kokosolja
1-2 msk Agavesirap (eller honung eller annan valfri sötning)

1 dl Russin

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält under tiden kokosoljan tillsammans med vattnet i en kastrull på låg värme. Blanda sedan ned det varma vatten och den smälta kokosoljan tillsammans med agavesirap i bunken med torra ingredienser. Lägg sedan ett bakplåtspapper i en långpanna och häll över granolablandningen. Sätt in i ugnen och öppna sedan ugnsluckan ungefär var femte minut för att röra i granolan. Efter ca 20 minuter så är granolan klar! Låt svalna och blanda sedan i russinen. Ät granolan tillsammans med förslagsvis naturell yoghurt, havreyoghurt eller havremjölk och bär. Jag gjorde en blåbärssmoothie som jag sedan toppade med granola.

Blåbärssmoothie och Saffransgranola - Evelinas Ekologiska
Fler recept
:
Frukost
Drycker
Bröd (Glutenfritt)

Kalljästa, Glutenfria Frallor med Vörtkryddor + Marmelad!

$
0
0

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska
Kalljästa frallor är en favorit hos mig! Den här gången hade jag vörtkryddor i brödsmeten och det blev så gott. Jag gjorde min egna vörtblandning och det blev kanonbra De här frallorna förbereds på kvällen och degen får jäsa i kylen över natten, så går det snabbt att få riktigt gott och nybakat bröd på morgonen. Receptet på de mjuka, glutenfria vörtbröden ser ni här nedan!

Glutenfria Vörtfrallor – 11 stycken
1/3 pkt Jäst
5 1/2 dl Mjölk (Jag tog havremjölk)
4 dl Teffmjöl
2 dl Bovetemjöl
1 dl Havregryn
1/2 dl Pumpakärnor
1 msk Fiberhusk
1 tsk Salt
1 dl Russin
1 tsk Agavesirap
2 msk Olivolja

Min Vörtblandning:
1 tsk hel Anis
1 tsk hel Fänkål
1 tsk Pomeransskal (färdigmalet pulver)
1 tsk malen Nejlika
1/2 tsk malen Ingefära
1 tsk Kanel
(Om du vill ha ännu mer kryddsmak på brödet kan du öka mängden kryddor)

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska

Gör så här:
Börja med att stöta anis och fänkål i en mortel och blanda sedan med pomeransskal, nejlika, ingefära och kanel. Smula därefter jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Rör sedan i kryddblandningen i jästspadet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och blanda sedan ned dem i jästspadet. Blanda i olivolja och agavesirap mot slutet.
När degen är färdigblandad så är det bara till att sätta något över bunken, jag tog en bivaxduk (bees wrap) men det går också bra med ett lock eller plastfolie. Sätt sedan in bunken i kylen och låt degen jäsa över natten.

På morgonen är det dags att forma frallor! Dela upp degen i elva delar på en plåt med bakplåtspapper. Skölj sedan händerna i kallt vatten och forma varje fralla. Det kalla vattnet gör så att degen inte fastnar på händerna och det blir enkelt att forma dem. Lägg sedan en bakduk över plåten och låt frallorna jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader mot slutet av jästiden, så är det bara att skjutsa in plåten när de jäst färdigt. Grädda frallorna i cirka 15 minuter och låt dem sedan svalna av innan servering.

Till frallorna svängde jag ihop en marmelad/sylt. Ett ungefärligt recept kommer här nedan!

Lingonmarmelad
Jag pressade 1 apelsin och hällde juicen i en kastrull tillsammans med 4 dl frysta lingon, 5-6 torkade dadlar, 1/2 msk Kokossocker och 1 stjärnanis. Sedan fick det småputtra på svag värme i några minuter. Därefter plockade jag bort stjärnanisen och mixade samman marmeladen. Till sist redde jag med lite potatismjöl utblandat i en skvätt med vatten. Innan servering fick marmeladen stå och svalna.

Just det! Om ni enkelt vill ha koll på när nya inlägg läggs upp här så kan jag tipsa om att Evelinas Ekologiska finns på Bloglovin (klicka på länken för att komma till min sida där)

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska


Chokladkolaklubbor! (Fria från raffinerat socker, nötter, mjölk)

$
0
0

Chokladkola-Klubbor - Evelinas Ekologiska
Nu har jag kommit igång med julgodisexperimenterandet här hemma! Det är ju så roligt och mysigt att vara inomhus och pyssla i köket den här tiden på året. Först ut är dessa chokladkolaklubbor! En ljuvligt god chokladkola med solroskärnor och som sedan är toppade med sesamfrön och havssalt.

Chokladkolaklubbor
1 dl Kokosolja
1 1/2 dl Kokossocker
1/2 dl Agavesirap (eller flytande Honung)
1 dl fet Kokosmjölk
1 msk Kakao
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm Havssalt
ca 1/2 krm Kardemummakärnor (mortlade)

1 dl Solroskärnor (eller hackade nötter)
Sesamfrön och havssalt

Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull, rör därefter i kokossocker, kokosmjölk, agavesirap, vanilj, salt, mortlade kardemummakärnor och kakao. Låt kolasmeten koka upp och låt den sedan stå och puttra på svag värme. Rör om smeten ibland. När kolasmeten blivit tjockare (efter ca 15-20 min) så är det dags att blanda i solroskärnorna. Pytsa sedan över kolasmeten i formar (smörj formarna med kokosolja innan!) och strö på lite sesamfrön och havssalt på toppen. Låt dem stå och stelna till sig en stund och sätt därefter i pinnar. Sätt till sist kolaklubborna i frysen och ta fram dem någon minut innan servering så att de mjuknar något. Tänk på att de behöver vara i frysen en stund för att stelna till sig och för att formen ska kunna tas bort. Ta bort formen direkt efter de tagits ur frysen. Förvara sedan kolaklubborna i kylskåpet.

Fler varianter på julgodis kommer! Jag vill försöka få in både några riktigt söta, klassiska julgodisrecept som det här ovan men det kommer även att komma recept på frukt och nöt-bollar, nyttiga godisremmar och kryddiga, mörka chokladtryfflar.

Fler recept: Godis
Fler chokladrecept: Choklad

Chokladkola-Klubbor - Evelinas Ekologiska
Chokladkola-Klubbor - Evelinas Ekologiska

Grovt Fröbröd (Glutenfritt)

$
0
0

Glutenfritt Fröbröd - Evelinas Ekologiska
Jag har så länge jag kan minnas gillat grovt bröd och sedan jag började äta glutenfri kost så har jag saknat riktigt grovt och kompakt bröd. Så igår svängde jag ihop det här brödet som både blir kompakt, grovt, mättande och gott. Dessutom är det väldigt enkelt att göra den här typen av bröd där alla ingredienser bara mixas ihop och sedan gräddas i en brödform. Jag hade i fänkål och anis för att få ett smakrikt bröd och det passar extra bra med kryddiga bröd nu i juletider tycker jag. Se receptet här nedan!

Glutenfritt Fröbröd
2 dl Krossade Linfrön
2 dl Chiafrön
3 dl Havregryn
4 st Ägg
2 msk Olivolja
1/2 msk Honung eller Agavesirap
1 tsk Havssalt
1/2 – 1 tsk Anis
1/2 – 1 tsk Fänkål
1 dl Havremjölk
1/2 tsk Bikarbonat

Mixa samman alla ingredienser utom bikarbonat i en hushållsassistent eller blender. Mixa i några minuter tills smeten tjocknat. Häll därefter i bikarbonat och mixa hastigt. Klä en brödform med bakplåtspapper och pytsa över smeten i formen. Platta till brödet genom att doppa händerna i kallt vatten och sedan trycka med handflatorna ovanpå. Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Låt brödet svalna helt innan du skär i det eller låt det allra helst stadga till sig ännu mer genom att låta det ligga i en påse i kylskåpet i någon timme.
Skär brödet i så tunna skivor som möjligt (det är väldigt mättande) och ät med ditt favoritpålägg! Några tips är äppelskivor, hasselnötssmör och lingon, honung och kanel, smakrik ost, smör och marmelad.

Obs! Brödet kan bli något ljusare i färgen än på bilderna då jag gjort några små justeringar i receptet efteråt

Glutenfritt Fröbröd - Evelinas Ekologiska
Glutenfritt Fröbröd - Evelinas Ekologiska
Glutenfritt Fröbröd - Evelinas Ekologiska

10 stycken Julrecept! (Bakverk, Bröd, Godis, Drycker)

$
0
0

Här kommer det tips på 10 stycken godsaker att äta och dricka nu i juletider!  Klicka på länkarna för att komma till recepten.

Glutenfria Saffransmuffins - Evelinas Ekologiska

Glutenfria Saffransmuffins. Flera av er läsare har hyllat dessa saftiga saffransmuffins som nästan smälter i munnen. Smakkombinationen mandel och saffran är så god tycker jag.

Glutenfria, Kalljästa Frallor med Vörtkryddor - Evelinas Ekologiska

Kalljästa Vörtfrallor (Glutenfria). Dessa frallor påminner väldigt mycket om ”vanligt” bröd. Att de dessutom är kryddade med vörtkryddor passar ju extra bra nu till jul. För den som inte vill ha vörtsmaken så går det finfint att skippa kryddorna.

Varm Saffransdryck / Saffransglögg - Evelinas Ekologiska
Varm Saffransdryck. Så ljuvligt god och så får drycken en helt fantastisk gyllene färg.

Chokladkola-Klubbor - Evelinas Ekologiska
Chokladkolaklubbor. Söta och sega kolor som enkelt och kladdfritt äts från en glasspinne. Fria från nötter, mejeriprodukter och raffinerat socker.

Mjukpepparkaka - Muffins med Lingon (Glutenfria)

Glutenfria Muffins med Pepparkakskryddor & Lingon. Mjuk pepparkaka i muffinsform, ät dem som de är eller toppa dem med en klick grädde.

Glutenfria Pepparkakor - Evelinas Ekologiska
Glutenfria Pepparkakor. De här pepparkakorna blir så goda tycker jag. Söta, krispiga och kryddiga! Degen blir mjukare än en pepparkaksdeg med vetemjöl men det går enkelt att kavla ut den med mina tips i receptet. Pudra på potatismjöl och kavla mellan två bakplåtspapper.

Hemmagjord Nyponsoppa - Evelinas Ekologiska
Nyponsoppa. Kanske inget man förknippar med julen men jag tycker att egen nyponsoppa med en klick havrefraiche, vispad grädde eller turkisk yoghurt samt en näve nötter blir ett så bra mellanmål. Så här kommer helt enkelt ett tips på ett mellanmål att äta på skogsutflykten, i pulkabacken eller dagar då det behöver fyllas på med extra energi men då det är ont om tid. Pudra på kanel på toppen, mums!

Frökakor / Fröpepparkakor - Evelinas Ekologiska
Fröpepparkakor. Pepparkaksvariant som är väldigt enkel att svänga ihop. Påminner om fröknäcke fast med pepparkakskryddor och så lite sötma från kokossocker. Passar bra till glöggen!

Glutenfria Saffransfrallor - Evelinas Ekologiska
Kalljästa Saffransfrallor (Glutenfria). Bovetefrallor med smak av saffran, mums!

Varm Choklad med Havremjölk
Varm Havrechoklad. Varm choklad på havremjölk toppad med kokosgrädde, kanel och mörk choklad. Tips! Blanda i en gnutta chili för en extra värmande choklad.

SAFFRANSGRÖT!

$
0
0

Saffransgröt - Evelinas Ekologiska

Saffransgröt alltså, så galet gott! Jag kokar risgrynsgröten enligt anvisningarna på förpackningen men använder havremjölk istället. Jag vill att gröten ska ha lite tuggmotstånd så jag tar något mindre mjölk. Den här gången lät jag 0,5 g saffran koka med också. Saffransgröten toppades sedan med granatäppelkärnor, dadlar och nötter samt varma hallon som inte kom med i bild Frukosttips!

Fler Saffransrecept:
Glutenfria Saffransmuffins
Varm Saffransdryck / Saffransglögg
Glutenfria Saffransfrallor

Avokadomousse med Bär

$
0
0

Avokadomousse med bär - Evelinas Ekologiska

Idag blev det en ljuvligt god frukost! Jag hade egentligen tänkt göra en avokadosmoothie men det hela blev en len mousse istället. Avokadomoussen toppade jag med bär och honung och så åt jag kokt ägg och fröknäcken med smör till.

Hur god julmaten än är så blir jag väldigt trött på den efter några dagar. Nu vill jag bara ha helt andra smaker. Så när jag och Fredrik kom hem efter två dagars julfirande hos mina föräldrar så gjorde vi en stor linsgryta med kokosmjölk. Fastän linsgryta är den mat vi oftast äter till vardags så var det extra gott just då.

Frukosten ovan kommer jag med all säkerhet att göra fler gånger framöver. Drömmer redan om olika smakkombinationer på avokadomoussen

Avokadomousse med Bär
1 mindre Banan (hackad och fryst i bitar)
1 Avokado
1/2 liten Citron (pressad)
ca 1-2 msk Kokosmjölk
Topping
Honung
Valfria frysta, tinade Bär (jag tog havtorn och jordgubbar)

Gör så här:
Gröp ur avokadon, pressa citronhalvan och pytsa över i en hushållsassistent eller blender tillsammans med resterande ingredienser. Mixa slätt! Toppa med exempelvis bär, honung, rostade nötter eller granola.

Fler recept och tips:
Frukost
Glutenfritt Bröd
Drycker

Viewing all 97 articles
Browse latest View live